DJECA I FITNESS

Često nas pojam “fitness-a” ograničava na teretanu što naravno nije tako. Fitness označava dobru tjelesnu kondiciju i zdravlje koje postižemo redovitom tjelovježbom i pravilnom prehranom.

Biti “fit” je pojam kojim označavamo da se osjećamo zdravo i da smo sposobni obavljati naše svakodnevne zadaće, bilo fizičke, bilo mentalne.

Tako je i djeci važno biti “fit” i ne smijemo svoje predrasude prema teretani svesti na pojam fitness-a za djecu i uskratiti im fitness tjelovježbu!!!

            Često nam dolaze roditelji sa upitima – “Kada moje dijete može početi vježbati!?” pa im tada mi pokušamo objasniti oblike i vrste tjelovježbe te pomoći u odluci shodno djetetovim godinama i predispozicijama te željama kojim oblikom fitness-a da se njihovo dijete bavi.

            Najveći oprez potreban je kod treninga snage za djecu koji uključuje podizanje nešto većih težina te je za ovaj vid vježbanja preporuka krenuti tek u fazi puberteta (15-16 godina).

            Prije puberteta djeca se već od rane mladosti bave fitness-om. Naime već sa 6-8 mjeseci kada počinju puzati oni koriste svoje tijelo kao rekvizit za tjelovježbu što je također fitness. Dakle, ne trebamo se djetetovim godinama ograničavati na bavljenje fitness-om kada su u pitanju vježbe sa njihovim tijelom kao rekvizitom. Vježbe sa vlastitim tijelom poznate su u svijetu fitness-a i kao “bodyweight” vježbe, te se tako u novije vrijeme javljaju i novi nazivi te novi principi “bodyweight” treninga. Mi koristimo Ground Force Method trening koji oponaša prirodna kretanja ljudi i životinja te korisnici brzo osjete poboljšanja u mobilnosti i snazi svog tijela a djeca kroz igru i smijeh (što ni u jednom dječjem treningu ne bi smjelo izostati) uče nove vještine i s lakoćom treniraju.

Dakle, dopustite djeci igru, puzanje, trčanje, skakanje, neka budu prljavi, znojni, nasmijani i sretni jer ne samo da će steći kondiciju i snagu, steći će i samopouzdanje i vjeru u sebe i svoje novostečene sposobnosti!!!

Evo opisa nekih “bodyweight” vježbica koje bi svako dijete moglo isprobati. Posljednja vježba je malo zahtjevnija te nije preporuka za svakoga (osim za djecu koji se već bave nekim sportom).

1.SKLEK (može i laganija verzija sa koljenima na podu) - položite dlanove na pod, sa početne odignute pozicije spuštajte cijelo tijelo prema podu, stisnite guzu i trbuh i rukama se iz donje pozicije odgurnite snažno od poda – ponovite 8-10 puta

undefined

undefined

2. MAJMUN – iz pozicije polučučnja ruke položite na pod bočno od tijela, oslonite se na ruke, noge zabacite na drugu stranu i lagano odignite ruke od podloge u polučučanj. Izmjenjujte strane – ponovite 12-16 puta

undefined

undefined

undefined

3. IZDRŽAJ/UPOR – ostanite u poziciji sa odignutim kukovima na podlakticama, zategnute guze i stisnutog trbuha 10-20 sekundi. Pazite da su laktovi ispod ramena. Možete ponoviti nekoliko puta.

4. DUBOKI ČUČANJ SKOK – stanite na prste i duboko čučnite te svom snagom skočite u vis. Ponovite 8-10 puta

undefined

undefined

5. LEĐNJAK – trbuhom ležite na podlozi, ispružite ruke, stisnite guzu i udahom odignite gornji dio tijela, izdahom spustite natrag na pod. Ponovite 10-12 puta

undefined

undefined

6. ŽABA – iz dubokog čučnja čim više skočite prema naprijed u istu početnu poziciju. Ponovite 8-10 puta

undefined

undefined

7. SKLEK ZA RAMENA NA ZIDU (napredna vježba) – približite se zidu,napravite stoj na rukama na zidu i probajte se glavom spuštati prema podu i nazad snagom ruku i trbuha vratiti u početnu poziciju. Jednostavnija vježbica bi bila samo isprobavati napraviti stoj na rukama na zidu.

undefined

undefined

Uživajte i sportski pozdrav od Domagoja i Martine Maltar!