SLATKA JUHA IZ PEČNICE!


I konačno!!! Sezona žutih tikvica je počela!!!

Tikvice potječu iz Amerike i iako spadaju u voćemi ih prepoznajemo i svrstavamo u povrće. Imaju malo kalorija i izvrstan su izvor vitamina B,C,mangana,kalija, te su bogate beta-karotenom. Obiluju dijetalnim vlaknima te time kontroliraju razinu šećera u krvi, potiču probavu, te su odlične za čišćenje crijeva od toksina, smanjuju apetit, odlične su za prostatu. Zbog velike količine mangana popješuju metabolizam ugljikohidrata i proteina. 

Naša današnja kraljica je žuta, slatka tikvica kojom slažemo neodoljivu "pečenu" juhu !!!               

Na ovu deliciju me inspirirala poznata kuharica iz Australije, Donna Hay, koju volim pratiti. Volim njezinu jednostavnost, kreativnost I lakoću u kuhanju, a opet sve namirnice mogu prilagodit nama I promijenit ukoliko nam ne odgovaraju.

Ja uvijek radim DUPLU DOZU POVRĆA I tada pola upotrijebimo taj dan a drugu polovinu stavim u vrećicu I zamrznem za zimu, kada nemamo toliko povrća na raspolaganju.

undefined

Vrijeme pripreme namirnica je 10 minuta:

Potrebne su nam:    2 manje žute slatke tikve ili jedna velika

                                3-5 mrkvi (ovisno o veličini)

                                1 veliki crveni luk, 1 bijeli luk

                                 ½ cvjetače, 2 paprike

                                Sol,papar, 2 žlice kokosova ulja, 1 žlica meda (ovo sve je opcionalno I možete stavljati začine koje vi preferirate!!!)

Sve što trebate napraviti, rasporediti povrće na tepsiju, na papir za pečenje, začiniti, preliti medom i maslinovim uljem i peći 25 minuta u pečnici na 180 stupnjeva. Tako pečeno povrće stavimo u blender sa 1dcl vode, izblendamo, stavimo u lonac i dolijemo vode do gustoće koju želimo, zavrijemo sve zajedno i poslužimo (moja djeca obožavaju zapečene kockice kruha sa malo vrhnja) i uživamo!!!

Martina Maltar 

"