ZAŠTO NE USPIJEVATE SMRŠAVITI!?

Jedna od vaših novogodišnjih odluka je naravno isprobati onu novu dijetu sa interneta jer sve zvijezde su smršavile po njoj I još ćete krenuti “ubijati” se u teretani 5 puta tjedno da smršavite tih 5 kilograma viška. I tako već petu godinu zaredom iste odluke koje vas ne dovode nikuda. Ako se prepoznajete nastavite čitati.

U svom dugogodišnjem radu sa ženskom populacijom vježbačica, doživjela sam ovakve I slične scenarije koji naravno u 90 % slučajeva neslavno završavaju, a ako I uspiju smršaviti cure, žene nakon nekoliko tjedana vraćaju se na svoju prvobitnu kilažu ili još nakupe par kilograma.  Istinskim proučavanjem ovog problema I tzv. JO JO efekta došla sam I naučila dvije stvari: Vaš najveći neprijatelj je “STRAH” I SVE JE U GLAVI!!!

Prvo da pojasnim ovaj strah u navodnicima.

Pa, I prije nego ste uopće krenule ili nakon 2-3 tjedna kad imate prvu krizu jer ne vidite promjene a vi već 3 tjedna gladujete I ispuštate dušu u teretani, razmišljate o:

  • Što ako smršavim I ponovno se udebljam – toliko truda ni za što (jer naravno to vam se već događalo a I vašim dvjema prijateljicama također)

  • Jao, morat ću mijenjati neke životne navike

  • Više neću moći jesti moju najomiljeniju hranu

  • Koža će mi se objesiti I dobit ću strije (jer sad ih sigurno nemate, kao ni celulit) itd…

Sve su ovo strahovi  kojima ste si napunile glavu I kojima su vam drugi tokom godina punili glavu. Jer I kad čitate o nekoj dobroj dijeti uz članak je naravno I članak o JO JO efektu ili napomena pazite se da se nakon dijete ne opustite I ne vratite kilograme ili ste se naslušale brdo priča svojih prijateljica koje su dijetom I vježbanjem se još I udebljale. Prije nego krenem dalje ,  napravit ću jednu malu digresiju I opisati vam svoje djetinjstvo. Ja sam kao adolescentica mogla pojesti sve što mi je došlo nadohvat ruke, I slano I slatko I masno I bila sam I premršava. A znate zašto – nikad sebe u glavi nisam vidjela debelom!!! Uživala sam u pizzi, odrasla na kolačima I uživala u svemu “nezdravom”. Ali bila sam toliko opuštena sa hranom, nisam znala ni što su kalorije a kamoli ih brojala. Nisam znala ni što su proteini, ugljikohidrati, masnoće I znate NIŠTA mi se nije lovilo, jer to je bio moj odnos sa hranom I ja sam u glavi tako željela. Željela sam biti mršava. Dakle, moja mršavost nije bila plod hrane koju sam jela već plod mog načina razmišljanja. Naravno da su to godine kada nam je metabolizam veoma brz, što nije slučaj sada u četrdesetima, ali ja I sada tako razmišljam. U mojoj glavi postoji slika mene izvježbane, sretne majke troje djece, sa prekrasnih 60 kg. Ne strahujem da ću se od jedne pizze udebljati, da ne smijem pojesti sladoled jer ima 500 kcal I NE BROJIM kalorije. Ok, znam sve o hrani, pa danas jedem kvalitetne namirnice, ali nikad, baš nikad nisam vagala hranu I brojala kalorije.

A da,  I Vi sigurno imate prijateljicu koja može pojesti sve što poželi I stalno je mršava I vi je “mrzite” zbog toga!!!. Ali vi ne znate da je ta vaša prijateljica toliko opuštena kada jede da joj se ni ne može ništa “primiti”. Zar mislite da ona ide na pizzu I razmišlja koliko je kalorija unijela, da li je večerala nakon 18,00 sati, da li je unijela previše masnoća I ugljikohidrata u jednom obroku, da razmišlja još slijedeća 2 sata (kao VI) o toj pizzi!? Ne, opušteno si naručuje još jedan capuccino I stavlja žlićicu  bijelog šećera u njega. A vi u svojem strahu razmišljate kako ćete sutra u fitness-u reći treneru neka vas rasturi jer ste jučer jele pizzu za večeru.

Vjerujem da se većina vas prepoznala u jednoj od ovih varijanti.

Dakle, kada je riječ o hrani, dijeti, vježbanju – strahove na stranu! Ako ste odlučile smršaviti samo o tome razmišljajte, vizualizirajte sliku sebe kad smršavite (nikad, ali baš nikad namojte razmišljati da ćete se opet udebljati), SVE JE U GLAVI!!! Posložite stvari u glavi, kad vam postane teško, nađite neki pozitivan tekst, motivaciju I čitajte, samo pozitivno, samo pozitivno. NE SMIJETE  biti pod stresom ako želite smršaviti. Ne smijete misliti ovaj trening nije dobar za mene ili ova hrana nije dobra za mene. Ako trenutno ne možete ništa bolje odabrati, veća sreća će biti ako pojedete nezdravi obrok nego da si govorite to nesmiješ, da gladujete još 3 sata, da ste pod stresom ili pritiskom; pa zaboga pojedite to I idite dalje uživati u svojim obavezama. Najvažnije je biti opušten I pozitivan u glavi!!!

Evo I nekih trikova da promijenite priču u glavi I prije nego krenete na dijetu:

  1. Kad ugledate hranu pred sobom najprije zahvalite da uopće imate što jesti

  2. Prije jela zatvorite oči, 3 puta duboko udahnite I izdahnite I recite si da ste zaslužile ovaj prekrasan obrok

  3. Sad prestanite razmišljati o hrani, broju kalorija, proteinima, ugljikohidratima, masnoćama I veličini obroka jer kad prestanete sa time s vremenom će vam se stvari posložiti I vi ćete znati kada je vama dosta, a umjesto toga razmišljajte o svojoj djeci, nečemu lijepom što vam se ovih dana dogodilo, prijateljici, dobrom društvu, simpatiji, iznenađenju koje ćete pripremiti svojoj obitelji I s užitkom I osmijehom pojedite svoj obrok. I vjerujte mi, nećete imati potrebe staviti si još jednu porciju!


Ako je vaše tijelo opušteno ono će primiti hranu koju ste pojeli, poslat će je u vaše mišiće, krvotok, mozak, I  iskoristit će baš svaku kaloriju, I u tom trenutku je to baš najbolji obrok za vas! Uživajte! Sad kad ste pročitale ovaj pozitivan scenarij napisat ću I scenarij kada jedete pod stresom, u žurbi, u strahu (osluškujte kako vaše tijelo čitanjem ovog scenarija postaje nemirno):

  1. Grčevito otvarate frižider ili ako niste kod kuće kupujete u pekari 2 omiljena peciva (jer razmišljate kako već 24 sata niste ništa jele) I da ste zaslužile 2 peciva a ne jedno

  2. I prije nego što stignete pošteno udahnuti halapljivo gutate velike zalogaje, a u mislima ste već kako s djetetom pišete zadaću, a ono ne želi pisati zadaću I vi smišljate kako ćete ga I čime danas prisiliti da napiše zadaću. A onda se bacate na brdo kućanskih obaveza, ali prije toga morate odraditi još pola radnog vremena, vraćate se na posao gdje vas već čeka šef sa novim radnim zadacima.


Mislim da ste I samim čitanjem ovog scenarija osjetile reakcije u vašem tijelu  iako niste doživjele ništa od toga, u laganom ste stresu zbog ovog teksta!

E tako vam je tijelo stalno u stresu ako ne posložite priču u glavi I ne krenete pozitivno razmišljati o načinu svojeg  mršavljenja.

Da, tako se stvari mijenjaju, jer ako pojedete I najmanji I najzdraviji obrok na svijetu, a u glavi mislite da niste zaslužile taj obrok, ili da ćete morat 2 sata vježbati samo da bi sagorjele taj broj kalorija, badava vam sve drage moje….PROMJENE KREĆU IZ GLAVE.

VAŽNO JE NE ŽIVJETI U STRAHU, ni od hrane, ni od obaveza, ni od toga da nešto ne možete imati. Jer Vi imate već svoj hram, svoje tijelo, samo morate naučiti poštovati ga I razumjeti. Još malo o tome u mom slijedećem tekstu “Ogledalo, ogledalce reci mi tko sam I što želim!” Istinski se nadam da sam vas uspjela bar malo zaintrigirati I da ćete u svojem slijedećem pokušaju mršavljenja krenuti ovim putem. Sretno !!!

Martina Maltar