MOJE TRUDNOĆE BEZ STRIJA!!!

Mogu reči da sam sretna I ponosna što ni nakon 3 trudnoće nisam zaradila ni jednu striju!!! Kako!?

Prije svega par riječi o strijama.

Strije nisu ništa drugo no površinsko pucanje kože zbog naglog povećanja tjelesnog obujma. Naime, kada se naglo udebljamo površinski sloj kože koji je podvrgnut naglom pritisku jednostavno napukne slabljenjem prirodne elastičnosti kože I pri tome se pojave najprije roze pruge koje nakon nekog vremena pocrvene.

3 su čimbenika u životu žena koji najviše utječu na nastanak strija – STRES, PUBERTET I TRUDNOĆA.

Stres sam po sebi podiže razinu hormona kortizola čije lučenje ima za posljedicu slabljenje elastičnosti kože te je lako moguće da koža počne pucati I tada nastaju strije.

Pubertet je također vrijeme hormonalnih promjena te se cure počinju brzo razvijati posebno u području prsiju, bokova I bedara pa su ti dijelovi I najviše podložni dobivanju strija.

Trudnoća je još jedno razdoblje u životu žena kada hormoni “luduju” I pojačano se luče. Također počinje rasti područje trbuha gdje se u maternici razvija I raste dijete.

No u svim ovim situacijama neće nastati strije ukoliko se vaša koža naglo ne širi – a to se neće dogoditi ukoliko se vi naglo ne udebljate!!!

Dakle, možda u pubertetu cure još nisu toliko osvještene o svojem izgledu, ali za vrijeme trudnoće na Vama je da zavolite promjene na svojem tijelu I da se ne trpate hranom – “jer ne jedete za dvoje” što je najčešće što čujem od budućih mama!

Dakle, dovoljno je, posebice na početku trudnoće za 10% povečat broj kalorija u vidu zdravih namirnica I obroka. Tu se podrazumijeva meso, povrće I složeni ugljikohidrati. Svemu ostalome tu nema mjesta. I tako ćete se minimalno udebljati tokom trudnoće, baš onoliko koliko treba (10-13 kg). Tako će se I koža lagano širiti I neće dolaziti do pucanja.

Još nešto. Nemojte trošiti sulude novce na skupocjene kreme za strije. Dovoljna je bočica bademova ulja kojom 2 puta dnevno  namažete cijelo tijelo. I to je MOJA čarobna formula. Volite se, prihvatite se, jedite zdrave I kvalitetne namirnice , mažite se bademovim uljem I uživajte u najljepšem razdoblju ženina života, trudnoći!  Sretno!

Martina Maltar