ŠTO JE WHEY PROTEIN?

WHEY PROTEIN je naziv za protein sirutke. Proteine još nazivamo i bjelančevinama. Protein dolazi od grčke riječi PROTOS (prvi ,najvažniji).

Sirutka ima snažan aminokiselinski profil I  najpopularniji je sportski dodatak prehrani te se sve više koristi I kao dodtak uravnoteženoj prehrani. Dokazano je da protein sirutke pospješuje sintezu mišićnih proteina, podržava sagorijevanje masti, pojačava imunološki sustav, poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje apetit.

Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1% proteina i preko 93% vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine tj. bjelančevine. Sva voda iz nje se isuši i ostaje prah koji se pakira i prodaje kao whey protein.

Postoji nekoliko obrada whey protein, pa  razlikujemo whey koncentrat, whey hidrolizat i whey izolat. Koncentrat sadrži dosta laktoze, najčešće je zastupljen jer mu je cijena najniža zbog jednostavne obrade, pa ukoliko ne podnosite laktozu ne preporučamo ga (eventualno ako je proizvođač naveo da je proizvod bez laktoze). Izolat prolazi kroz više obrada tj čiščenja pa je i znatno skuplji ali i kvalitetniji i oslobođen mliječnih masti i laktoze. Hidrolizat je najkvalitenija obrada proteina I u  hidrolizatu je protein tijekom proizvodnje rastavljen na peptide različite dužine pa je čistoća znatno bolja od ostalih. Brzina apsorpcije svakog od gore navedenihh proteina ovisi dakle o duljini lanaca aminokiselina unutar proteina. Najkraće lance ima Whey hidrolizat te se on najbrže apsorbira u organizam pa je to najbrže djelujući protein. Zatim dolazi izolat I na kraju koncentrat.  

Dakle uz to što je WHEY PROTEIN / PROTEIN SIRUTKE lako probavljiv on ujedno ima I visoki postotak aminokiseline GLUTAMIN - aminokiselina koji je nazastupljenija u tijelu. Glutamin ima značajnu ulogu u našem imonološkom sustavu te je dokazano da se koncentracija glutamina u organizmu značajno smanjuje kod izloženosti stresu, operaciji, gladi, nakon tjelesnih aktivnosti jakog intenziteta I stalnih infekcija te ga je potrebno dodatno unositi u organizam.

Stoga kod kupnje pročitajte sastav, odnosno obradu same sirutke te tako odaberite ono što je za vaš novac i potrebe najbolje. 

Najbolje vrijeme za uzimanje proteina sirutke je prije ili odmah nakon vježbanja. Ukoliko se ne bavite redovito tjelovježbom on može biti uravnotežena zamjena za pojedini obrok ili dodatak obroku.  

Isprobajte našu formulu MALTAR Nutrition linije -  POWER i LADY whey protein - kombinaciju whey hidrolizata i koncentrata i obogatite svoju prehranu te nahranite svoje mišiće! 

Danijel Maltar